Novo u Alvita plus centru

Ajurvedska masaža

Ajurveda je najstariji sveobuhvatni sistem zaštite zdravlja. Reč ajurveda je sanskritska složenica sastavljena od dve reči ajur (život) i veda (znanje). Ajurveda, dakle, predstavlja znanje o životu. Tradicionalni zapisi o ajurvedi datiraju od pre 5000 godina pre nove ere. Ajurveda je kao metoda alternativne medicine priznata od svetske zdravstvene organizacije 1977. godine, a u Srbiji 2008. godine.

ajurvedska masaža

Panča karma

Drevni ajurvedski program čišćenja organizma – izbacivanje toksina iz tela. Tretmani panča karma osmišljeni su tako da prvo rastvore nečistoće vezane u telesnim tkivima, a zatim se eliminišu iz tela.

Svaki tretman je specifičan i zavisi od ravnoteža, odnosno neravnoteža dosa određenog klijenta. Panča karma može da traje od 3 do 30 uzastopnih dana. Idealno je izvoditi je redovno na početku svakog godišnjeg doba kako bi se eliminisale nečistoće nagomilane tokom prethodnog godišnjeg doba. Najvažnije su proletnja i jesenja panča karma. Nečistoće se obično skladište u masnim ćelijama u kojima mogu boraviti decenijama. Panča karma obično počinje pripremom kod kuće tokom nekoliko dana uz prilagođenu ishranu.

Klasični tretmani sedmodnevne panča karma su:

  • Abjanga (udvartana, vises) 7 kom
  • Svedana (parna sauna) 7 kom
  • Matra basti (mali klistir) 4 kom
  • Sodana (veliki klistir) 3 kom

Svaki tretman se može raditi i nezavisno od panča karma, sem sodana basti koji se radi jedino sa pripremom i prilagođenom ishranom.

Abjanga

Ajurvedska masaža celog tela toplim susamovim uljem.

Po ajurvedi svi problemi na fizičkom i mentalnom nivou potiču iz blokada u protoku energije. Cilj ove masaže je otklanjanje tih blokada. Takođe sprečava i uklanja akumulaciju fizioloških nečistoća.

Udvartana

Udvartana je vrsta masaže specijalnom pastom od mlevenog zrnevlja i herbalizovanog susamovog ulja.

Čisti kožu dubinski, pojačava cirkulaciju u potkožnom tkivu, efikano uklanja naslage masnog tkiva i značajno doprinosi gubljenju telesne težine.

Vises

Masaža sa pojačanim pritiskom uklanja ukočenost i duboku amu (toksine). Uglavnom se primenjuje kod osoba sa povećnom telesnom težinom.

Garsan

Garsan je masaža sirovom svilom ili vunom koja trenjem povećava cirkulaciju u telu. Takođe uklanja nečistoće u potkožnom tkivu. Naročito je efikasna u prevenciji i uklanjanju celulita.

Basti

Postoji nekoliko vrsta bastija čija je svrha da se nečistoće izbace iz tela. Kako su debelo crevo i donji deo karličnog predela sedište Vata dose to je i basti najmoćniji tretman za uravnoteženje Vata dose. Basti uspostavlja ravnotežu svih dosa, ishranjuje telo, jača ga, doprinosi eliminaciji nečistoća i efikasno je sredstvo za mršavljenje.

Matra basti

Unošenje ulja u rectum da bi se ispraznila, nahranila i izlečila creva.

Sodana basti

Postupak ispiranja kolona (debelog creva) na bazi ulja, biljnog uvarka i nekoliko hranjivih sastojaka. Ima pročišćavajuće, smirujuće i ishranjujuće delovanje na crevni sistem.

Sirodara

Predstavlja oblik ajurvedske terapije koji uključuje nežno izlivanje ulja preko čela. Delujući umirujuće na nervni sistem, ova drevna veština lečenja koristi se u terapiji stresa, glavobolje, migrene, nesanice, anksioznosti, uznemirenosti, itd.

Svedana

Tretman vodenom parom koja sadrži esencije odabranih trava. Doprinosi bržem oslobađanju tela od toksina i pretvara nečistoće skrivene u sićušnim kanalima u tečnost i pokreće prema spolja.

Nasja

Delotvoran i veoma efikasan tretman za sinuse, uključujući masažu lica, glave, gornjeg dela leđa, inhalaciju i ukapavanje kapi u nos. Nasja pročišćava disajne puteve, blagotvorno deluje na sinuse mozak i čula. Vrlo je efikasan kod glavobolje, itd.

Netra tarpana

Pomaže kod svih problema sa očima.

Opušta, čisti, osvežava oči, poboljšava cirkulaciju i jača mišiće očiju. Primenjuje se kod stanja kao sto su konjuktivitis, glaukom, peckanje očiju, umorne, suve, upaljene oči, napetost u glavi i očima. Takođe se preporučuje svima onima koji provode mnogo vremena pred kompjuterom ili volanom. Preporučuje se bar 3 tretmana.

Zakažite Vaš termin

error: Sadržaj je zaštićen!!