Postavljanje materice i bešike u prirodan položaj

postavljanje materice

Sve učestaliji problem mladih žena je sterilitet uz obrazloženje da im je ultrazvukom dijagnostikovana zavaljena materica. Ona prirodno kod nekih žena zauzima takav položaj i često je genetski nasleđen faktor. Mišljenja lekara su različita po ovom pitanju jer neki smatraju da ne postoji nikakva prepeka za plodnost, dok drugi objašnjavaju da je teško doći do oplodnje ili izneti trudnoću do kraja.

Kod starijih žena, pak imamo neprijatnu tegobu spuštene bešike i materice. Bol i nelagoda u maloj karlici tokom dana je intimna boljka koja se ćutke podnosi dok ne postane toliko izražena da se mora potražiti pomoć.

U medicinskoj praksi ne postoji stoprocentno rešenje koje bi ženi omogućilo bezbrižnost i lakoću njenih intimnih polnih funkcija na koja ima prava bez obzira na godine života. Iako smo osvedočili emancipaciju i evoluciju svesti, seksualnost u kasnijim godinama je i dalje tabu tema, a briga o polnim organima je svedena isključivio na posete lekarima u cilju sprečavanja i lečenja infekcija ili tumora.

Materica je ženski polni organ koji ima oblik naopako okrenute kruške i smeštena je u karlici. Nalazi se iznad bešike, ispod creva, sastoji se od dva dela, vrata materice (cervix uteri) i tela materice (corpus uteri). Telo materice je dužine oko 4.5 cm, dok vrat iznosi 3.5 cm, i prosecna težina joj je između 50 i 60 gr. Izgrađena od glatkih misica i brojnih zlezda.

Materica je okružena mišićima, tkivom i ligamentima koji učestvuju u njenoj podršci, prehrani i zaštiti ploda.

Spuštena materica ili descensus uteri je pojava kada se materica spusti u vaginu. Do toga dolazi usled oslabjenih mišića, tkiva i ligamenata dna karlice koji više ne pružaju potporu materici. Materica se spušta sve niže, skroz u vaginu i izvan nje, što se naziva ispadanje materice ili prolaps uteri.

Iako se najčešće javlja kod žena u menopauzi, spuštanje materice se može desiti u bilo kom periodu.

Češće se javlja kod žena koje su imale više vaginalnih porođaja, ali i onih žena koje su radile teške fizičke poslove tokom života.

uzroci spuštene materice

Uzroci spuštene materice

Mišići karličnog dna drže matericu, bešiku i ostale organe u karlici u donjem delu abdomena na mestu. Ako dođe do njihovog slabljenja doći će neminovno do spuštanja organa.

Najčešći uzroci su:

 • trudnoća;
 • povreda tokom porođaja;
 • porođaj dece sa velikom težinom;
 • opstipacija i bolovi tokom pražnjenja creva;
 • starenje;
 • smanjenje količine estrogena nakon ulaska u menopauzu;
 • hronični kašalj;
 • podizanje tereta velike težine;
 • tumori.

Spuštena materica ne spada u kategoriju ozbiljnih patologija, ali je vrlo neprijatno i može dovesti do niza neprijatnih sekundsrnih tegoba koje treba na vreme lečiti.

Najčešći prvi simptom je osećaj pritiska i težine u karlici. Nakon toga sledi bol i pritisak u leđima. Najneprijatniji trenutak je kada dođe do nevoljnog, nekontrolisanog curenja mokraće i stalnog nagona za mokrenjem. Zavisno od stepena slabosti, moze doći do ulaska vrata materice u vaginu ili do ispadanja materice.

Najčešći simptomi su sledeći:

 • osećaj težine u karlici;
 • suvoća vagine;
 • česte infekcije;
 • tkivo koje se pojavljuje u vagini;
 • bol u leđima;
 • slabost ili nemogućnost zadržavanja urina i stolice;
 • krvarenje iz vagine.
spuštena bešika

Šta znači spuštena bešika

Kod žena, prednji zid vagine podržava (pridržava) bešiku, ali taj zid sa godinama može oslabiti ili olabaviti. Kod nekih situacija među kojima je i porođaj, može doći do oštećenja vaginalnog zida pa čak i prolapsa bešike, što znači da bešika nije više podržana i spušta se u vaginu. Spuštena bešika može izazvati probleme kao što su urinarne poteškoće, nelagodnosti i stresna inkontinencija (curenje urina uzrokovano npr. kijanjem, kašljanjem i naporom).

Prolaps bešike (koji se nazivaju cistokela ili spuštena bešika) može biti neosetan ili pak fizički izražen zavisno od toga koliko je bešika spala u vaginu.

Prolaps bešike je obično povezan sa menopauzom. Pre menopauze, telo žene stvara hormon estrogen, koji pomaže u zadržavanju mišića oko vagine jakim. Telo žene prestaje značajno sa proizvodnjom estrogena posle menopauze, a kao rezultat toga, pomenuti mišići imaju tendenciju da oslabe.

Spuštena bešika simptomi

Prvi simptom koji žene sa prolapsom bešike obično primete jeste prisustvo tkiva u vagini, koje mnoge žene opisuju kao nešto što liči na loptu.

Takodje se javljaju:

 • nelagodnost ili bol u karlici;
 • otežano mokrenje;
 • osećaj da bešika nije prazna odmah nakon mokrenja (nepotpuno pražnjenje);
 • curenje urina tokom kijanja, kašljanja ili napora;
 • češće infekcije bešike;
 • bolan odnos;
 • bol u donjem delu leđa.

Tretman spuštene bešike i materice

Blaži oblici prolapsa bešike koji proizvode bol ili nelagodnost mogu se tretirati alternativnim medicinskim tretmanima. Takođe se preporučuje usvajanje novih životnih navika da žene izbegavaju težak posao ili naprezanja.

Jedan od predloga su i Kegelove vežbe za bešiku, u slučaju blažih slučajeva prolapsa bešike. To su vežbe koje se koriste za zatezanje mišića donjeg dela karlice. Kegelove vežbe za bešiku mogu da se koriste za tretiranje blagog do umerenog prolapsa ili kao dodatak drugim tretmanima za prolapse koji su mnogo ozbiljniji.

Podizanje bešike i materice je manuelni tretman kojim postepeno vraćamo poziciju pomenutih organa, prateći kako ligamenti i mišići ponovo zadobijaju svoju formu i elsaticitet. Ciljane vežbe za aktivaciju mišićnih delova urogenitalnog trakta udruženo sa manipulativnim zahvatom, vraćaju snagu zidova materice i bešike, pa se kao prvi rezultat otklanja nelagoda i težina u donjoj karlici.

Bowen tehnikom iniciramo proces samolečenja koji regulacijom autonomnog nervnog sistema balansira i rad hormonalnog sistema. Podsticaj tela posebnim terapijskim procedurama u smeru proizvodnje hormona estrogena, može dovesti do ojačavanja mišića bešike i materice, pa se često dešava da dolazi i do regulacije nevoljnog curenja urina.

Balansiran rad autonomnog nervnog sistema izbacuje telo iz stanja dominatnog simpatikusa, pa se osobe često hvale stanjem opuštenosti i relaksacije, tj. životom bez stresa kom su ranije bili izloženi.

Jedan od načina kojim regulišemo probleme urogenitalnog trakta su i posebne tehnike stomačnog disanja. One imaju višestruki benefit na celo telo, ali aktivacija stomačnih mišića sa posebnom pažnjom na određeni ritam udaha, zadržaja daha i izdaha, ima neprocenjiv značaj u regulaciji stresa i samokontrole.

Fizička aktivnost počev od obične šetnje do aktivnih programa za jačanje mišića stomaka, karlice, aduktora i mišića dna karlice je obavezna navika koja treba da nađe svoje mesto u dnevnoj rutini svake žene nakon 40. godine. Tople kupke i kreme od hajdučke trave, nevena i kantariona mogu prilično da pomognu u rešavanju suvoće intime, kao i biljne vaginalete. Pozitivan optimističan životni stav, entuzijazam i kreativnost prednjače kao a priori lek.

Iskustvo Dušice

Centar Alvita plus sam pronašla tako što sam na pretraživaču ukucala vraćanje bešike i materice u prirodan položaj. Mučio me je neprestani osećaj da je bešika puna i poziv na njeno pražnjenje iako bešika nije puna. Bezbroj potreba za mokrenjem uz izlučivanje sasvim male količine. Osećaj težine u materici. Kao da je neko strano telo prisutno, teg koji vuče na dole, kao da će bešika da ispadne. Osećaj nije bolan već psihički neizdržljiv, a ginekolozi nisu imali rešenje, urin je bio sterilan. I onda je na pretraživaču iskočilo Alvita plus! Osetila sam da treba da zakažem. Nekako sam osetila sa nemam šta da izgubim i zakazala prvi tretman. Nisam imala nikakva očekivanja, osim želju da mi se stanje ne pogorša, ali nisam osećala strah, nekako sam imala poverenje da mi neće biti gore. I desilo se čudo. Posle prvog tretmana, nije bilo pogoršanja- što mi je bilo najbitnije. Pozivi na mokrenje su se smanjili, prepolovili, ali je ostao i dalje osećaj težine i vučenja na dole. Nekoliko dana nakon drugog tretmana videli su se odnosno osetili za mene neočekivani rezultati. Mokrenje se vratilo u normalu, pozivi na mokrenje samo kad je bešika puna i 70% osećaja težine u materici i karlici je nestalo. Vratila sam se normalnom životu!… Hvala!

Zakažite Vaš termin

error: Sadržaj je zaštićen!!