Drevna veština

Refleksologija

Refleksologija je drevna veština koja se temelji na masaži refleksnih tačaka na stopalima i rukama, koje su povezane s određenim organima, a sve u cilju poboljšanja njihovih funkcija.

Kineski lekari su napravili precizne mape refleksnih zona na stopalima i na rukama još pre 5.000 godina, od kada se ova veština primenjuje. Refleksologija je najprisutnija u istočnjačkim kulturama, popularna je u Evropi i Americi, a od 2007. kod nas je priznata kao tradicionalna metoda lečenja. U Japanu postoje pauza za ručak i pauza za refleksologiju jer Japanci smatraju da masažom stopala obezbeđuju telu dodatnu snagu za naporan radni dan.

Masažom refleksnih tačaka na stopalima terapeut može da otkrije neravnotežu u nekim delovima organizma i da ih određenim tehnikama masaže, koristeći palac i prste, stimuliše pre nego što se ta neravnoteža manifestuje kao simptom bolesti. Kada se odblokiraju sve neravnoteže, omogućava se ponovni protok životne energije, a organizam se vraća u ravnotežu.

Prvi refleksološki tretman je ujedno i dijagnostički jer nam bol na određenoj tački stopala pokazuje koji organ pati, da li se radi o akutnoj ili hroničnoj fazi bolesti… Ako je bol oštar i prodoran, radi se o akutnom problemu, dok tup bol obično ukazuje na hroničan problem koji je energetski oslabio određeni organ.

Pomoću refleksoterapije lako možemo ustanoviti da je, primera radi, poremećen rad bubrega uslovio oštećenje sluha, a da je poremećaj u radu jetre doveo do poremećaja vida ili nekog drugog zdravstvenog problema.

refleksologija

Masažom zona na stopalima, blažom ili jačom, isprovociraćemo bol koji će nam pokazati u kakvom je energetskom stanju organ koji tretiramo. Šake i stopala su izuzetno osetljivi na dodir, pa se njihovom masažom mogu pokrenuti blokirani meridijani u telu i podstaći procesi detoksikacije. Tako se pokreću i mehanizmi energetske revitalizacije organizma.

Refleksoterapiju eteričnim uljima možemo koristiti za opuštanje, poboljšanje cirkulacije i koncentracije, podizanje opšteg tonusa i revitalizacije tela, te za smanjenje nervne napetosti i agresije, otklanjanje hroničnog umora. Praksa svakodnevno potvrđuje koliko je refleksologija precizna u dijagnostici i sigurna u terapiji. U svim razvijenim zemljama ona je priznata kao zvanična metoda lečenja.

Balinežanska masaža i spa stopala esenijalnim uljima sa Balija

Indonežani praktikuju dijagnostiku i terapiju preko stopala, koristeći posebna herbalna ulja sa svog podneblja. Tačke na stopalu odgovaraju određenim organima, tkivima i sistemima. U praksi najčešće koriste ulje eukaliptusa koje i u Alvita plus centru upotrebljavamo za otklanjanje umora, stresa, napetosti ili raličite emocionalne grčeve.

Kod jačih deluzivnih stanja, strahova ili napada panike dodajemo kap orhideje ili pačulija, za rasterećenje misli ulje frangipani. Plumerija je zaštitni znak Balija, ali i energetska zaštita koju rado preporučuju strancima. Mi kombinujemo različite domaće esencije i ulja oslanjajući se na sugestije naših dragih prijatelja iz Indonezije i čarobnog Balija. A ovog leta spremamo specijalno iznenađenje za sve vas koji želite da priredite sebi opuštanje i transformaciju na ovom magičnom ostrvu.

Balinežanska masaža

Izvor: Privatna kolekcija Alvita plus centra

Ljudsko stopalo je vrhunsko tehnološko dostignuće i umetničko delo u jednome.

Leonardo da Vinci

Gostovanja, predavanja i intervjui

30.10. 2010.
Bolni i izraženi čukljevi i poremećena statika tela – Aleksandra Maksimović, višifizioterapeut i Bowen terapeut – izvor

05.12.2014.
Refleksologija efikasna drevna metoda lečenjaizvor

30.04.2015.
Pokaži mi stopala – reći ću ti koliko si zdravizvor

12-13.12.2015.
ZDRAVA STOPALA – BEZ BOLA I ČUKLJEVA
kroz medicinsku refleksologiju i druge tehnike
Predavač: Aleksandra Maksimović, viši fizioterapeutizvor

16.02.2016.
VolimoNet forumizvor

06.03.2016.
REŠITE SE KOMPLEKSA: Posle ovih tretmana ćete hodati lako i bez bolovaizvor

03-04.06.2016.
“Zdrava i lepa stopala boli i čukljeva” – tema je o kojoj će govoriti Aleksandra Maksimović, fizioterapeut, koja će pokazati tačke na telu koje utiču na deformaciju stopala – izvor

04.06.2016.
Ne zaboravite da mislite na stopala: Kako da se izborite sa čukljevimaizvor

03.12.2016.
Dobro jutro – Sarapa i Dea – Aleksandra Maksimović o čukljevimaizvor

Pročitajte i sledeće sa našeg bloga iz oblasti refleksologije:

Zakažite Vaš termin

error: Sadržaj je zaštićen!!