Lečenje čukljeva bez operacije

Program za korekciju bola i oblika čukljeva

Objedinivši sva svoja znanja (prevashodno fizioterapiju, refleksologiju, akupresuru i Bowen tehniku), Aleksandra Maksimović, Magistar fizioterapeut, Master Bowen Terapeut, refleksoterapeut, osmislila je program za lečenje čukljeva, gde je tokom deset godina procenat izlečenja oko 80 odsto, a recidiva nema.

Šta su čukljevi?

Čukalj (hallux vagus) je deformacija u obliku kvrge na dnu nožnog palca. Kako kvrga raste, nožni palac nema više oslonac koji je imao u normalnom položaju pa se težina tela prebacuje na prednji deo stopala. Čukalj nije samo estetski problem već neprijatan zdravstveni problem.

Čukljevi su ćešći kod žena nego muškaraca. Statistika kaže da palac pomeren u stranu ima 40% žena u dobi pre četrdesete godine, čak svaka druga osoba posle pedesete godine života. Poslednjih godina raste broj muškaraca sa deformitetom nožnog palca što se pripisuje nošenju neudobne obuće sa uskim delom i špicom na vrhu.

Zašto nastaju čukljevi?

Ako posmatramo naša bosa stopala na ravnoj površini pri uspravnom položaju tela, veći deo težine tela se prenosi na petu a manji deo na prednji deo stopala. Stručnjaci su izračunali da najveće opterećenje trpi peta oko 65% ukupne čovekove težine, mali prst na nozi nosi oko 25% a sam palac čak 10% težine.

Lekari upozoravaju da svaki centimetar iznad optimalna 3 centimetra visine potpetice, šteti zdravlju i to tako da visoke potpetice doprinose bolovima u stopalu, peti, prstima, listovima, kolenima, kukovima, bolovima u leđima pa i vratu. Danas se kao glavni krivac nastanka čukljeva smatra uska obuća i visoka potpetica.

Drugi čest uzrok čukljeva je genetska predispozicija tj. nasleđe. Ponekad ravna stopala u narodu poznato kao ravni tabani, mogu biti razlog razvoja deformiteta palca. I neka druga sistemska oboljenja kao na primer giht, reumatoidni artritis.

Kako se leče čukljevi?

Postoje dva načina lečenja čukljeva: nehiruško, koje koristimo u našem centru, i hiruško ili operativno lečenje.

O uspešnosti metode, koju je Aleksandra Maksimović viši terapeut i refleksolog sama stvorila kombinujući refleksologiju, ultrazvučnu terapiju sa Bowen masažom, svedoče desetine hiljada pacijenata. Većina je iz njene ordinacije odlazi izuzetno zadovoljna.

Lečenje čukljeva Bowen terapijom obuhvata:

 • Otklanjanje bola i crvenila u zglobu palca i okolnoj regiji;
 • Korigovanje oblika stopala i popravljanje oslonca;
 • Popravljanje držanja celog tela i balansa odnosa karlica – stopalo;
 • Upotrebu biljnih kupki koje relaksiraju upalenja stopala i razlažu deformitet čuklja;
 • Ciljane vežbe koje ojačavaju mišiće palčeva;
 • Biljne tinkture i kreme koje razmekšavaju čukljeve i neguju kožu tabana.

Tretman se sprovodi jednom nedeljno u trajanju od 60 minuta;
Ili svakog dana u zavisnosti od stanja čukljeva, doba starosti, drugih prioriteta.

Kome i kada možemo da pomognemo kada su čukljevi u pitanju:

 • Bol u zglobu palca (tup iritirajući bol koji konstatno “ključa” u predelu zgloba palca, oštar bol koji podseća na ubod nožem u jednu tačku u predelu zgloba palca);
 • Upaljen zglob palca sa otečenom i crvenom kožom okolo;
 • Jak bol na jastučiću tabana ispod 2.i 3. prsta stopala;
 • Bol na unutrašnjem svodu stopala;
 • Otečena bolna stopala osetljiva na dodir;
 • Hladna stopala;
 • Bol u peti;
 • Bol i grčevi u listovima;
 • Bol u leđima – krsni deo leđa;
 • Poremećen hod i statika celog tela;
 • Ravna stopala.
aleksandra maksimovic

Tretman izvodi Aleksandra Maksimović
Magistar fizioterapeut, Master Bowen Terapeut, refleksoterapeut

„Koristim refleksologiju kako bih dobila odgovor na to šta je uzrok pojave čuklja, a Bowen tehniku da resetujem telo i povratim njegovu statiku. Čukljevi su samo zaštitna reakcija tela koje je nesigurno, oni su proširenje oslonca. Radim na resorpciji te sekundarne tvorevine, ali istovremeno dajem impuls telu da povrati zdrav stav i držanje.“

Već posle prvog tretmana oseća sa poboljšanje sveukupnog stanja organizma u vidu smanjenja bolova u leđima, kolenima, kukovima, stopalima, boljoj cirkulaciji, boljem raspoloženju.

Kontraindikacija na Bowen tehniku nema. Mogu je koristiti trudnice i tek rođene bebe, kao i ljudi u svakoj dobi.
U razvijenim zemljama sveta koristi se kao preventivan metod.

lečenje čukljeva

Lečenje čukljeva u procesu rada

M. u 65 godina. Bolni, upaljeni, izraženi čukljevi – na početku, a zatim nakon 3 meseca tretmana. Terapija i promene su i dalje u toku.

Alvita plus - čukljevi u procesu rada 1

Pre i posle 8 meseci rada jednom nedeljno terapije.

Razvojni proces čukljeva kod Slavice (52) tokom 14 terapija (terapije se rade 2 puta nedeljno) dobile smo manji čukalj, prav palac, fleksilinost u metatrzalnom delu stopala i zglobu palca. Cilj nam je da čukalj u potpunosti nestane, jer smo otklonile uzrok njegovog nastajanja.

Rezultati kod Nenada nakon 10 terapija. Nenad je došao u centar sa bolnom grimasom. Užasno me boli noga u predelu čuklja! Ne mogu ništa da obujem, sve cipele mi smetaju, jedino da se izujem bos! Vi ne razumete kakav je to booool!!!! Ako Vi rešite taj bol, ja cu Vam biti prezahvalan!

Ovako je počelo… Pitala sam ga da li će upamtiti šta je rekao na početku, jer bol će otići. Ostaće čukljevi koji ne idu tako brzo.

Nenad dolazi na terapije, prezadovoljan je izgledom svojih stopala. Čukalj se minimalno nazire.

Rezultat kod Alena nakon 5 terapija: odsustvo bola, fleksibilnost u stopalu, smirena upala čuklja, smireno crvenilo na čuklju, lakoća u stopalu i telu.

Razvojni put jednog čuklja

Telo radi po instrukcijama; prirodno po nacrtu – šemi, koja je upisana u telu svakoga od nas. Unutrašnji lekar radi nepogrešivo kada mu pošaljete pravu poruku. Spremno je da sluša i odstranjuje sve sto je višak. Potrebno je da pratimo svoje telo, osluškujemo signale i pomažemo kako bi postigli odredjeni rezultat. Od nas zavisi uspeh terapije.

lečenje čukljeva bez operacije u centru alvita plus

Uobičajena je promena na koži stopala tokom tretmana čukljeva. Zavisno od veličine čuklja, koža se rasteže.

Nakon njihove redukcije, ona se vidi i često biva estetski problem koji kljenti takodje zele da reše.

Nama je višak kože pokazatelj koliko smo posla odradili u smanjenju čukljeva. Više rastegnute kože ukazuje da je čukalj bio prilično velik.

Mortonov Neurom

Mortonov Neurom – Mortonova bolest

Nošenje uskih cipela sa visokom potpeticom neretko stvara problem na stopalima.

Bolovi između trećeg i četvrtog prsta mogu nastati iznenada u vidu sečenja nožem. Jedini momentalni lek je da izujete cipelu.

Između kostiju stopala usled iritacije neudobnom uskom cipelom, dugog stajanja  ili pak trčanja, može doći do upale i oticanja nerva u ovoj regiji. Otečeni, uvećani nerv nema dovoljno mesta u prostoru između metatarzalnih kostiju, pa bol često ume da bude neizdrživ.

Mortonov neurom pogađa i muškarce i žene, jer se pored uske, tesne obuće problem javlja i kod sprintera koji imaju izdužene nožne prste.

U našem centru Alvita plus, potrudićemo se da olakšamo bolno stanje u stopalu neinvanzivnim tehnikama i pomognemo da opet razmišljate o elegantnoj cipeli.

Čekićasti prsti

Deformitet prstiju stopala u vidu njihovog skraćenja (skvrčavanja) usled nedovoljnog prostora u obući, genetskog faktora ili nekog reumatskog oboljenja (artritis). Kontrahovanje tetiva prstiju, neretko za sobom povlači žuljeve (clavuse) i kurje oči na vrhovima skraćenih, a izdignutih zglobnih površina.

Uz čukljeve, čekicasti prsti čine deformitet – Hallux Valgus. Ispravljanje ovog deformiteta je prilično izazovan zadatak, posebno ako osoba ne želi da menja navike u izboru cipela.

Savet je nošenje široke, udobne, komotne obuće sa potpeticom od 2-6 cm. Pasivnim kineziterapijskim zahvatima, fizikalnom terapijom i manipulacijom zglobova, moguće je ispraviti skraćene tetive.

Haglundova peta

Haglundova peta

Haglundova deformacija, takođe poznata kao „izbočina na peti“ ili „retrokalkanealni burzitis“, predstavlja uvećanje koštanog tkiva na zadnjoj strani petne kosti (kalkaneusa) gde se pričvršćuje Ahilova tetiva. Ovo stanje je nazvano po Patriku Haglundu, koji ga je prvi opisao 1928.

Češće je kod žena i često pogađa obe noge.

Uobičajeni simptomi koji karakterišu ovo stanje su:

 1. Uvećanje koštanog tkiva na zadnjem delu petekoje  je primetno kao izbočenje kosti, vrlo osetljivo i na nežan na dodir;
 2. Ovo uvećanje može iritirati meka tkiva koja okružuju to područje, što dovodi do upale i bola;
 3. Ahilova tetiva, koja povezuje mišiće potkolenice sa petnom kosti, često je nadražena i upaljena zbog blizine koštanog uvećanja;
 4. Burzitis kao posledica upale retrokalkanealna burzae – zglobne kesice ispunjene tečnošću koja se nalazi između Ahilove tetive i petne kosti, uzrokujući dodatni bol i nelagodnost.

Vezano za obuću: Haglund deformitet je često povezan sa nošenjem čvrstih, uskih cipela koje vrše pritisak na zadnju stranu pete, kao što su visoke potpetice ili krute sportske patike (kopačke kod fudbalera).

Planatarni fascitis i petni trn

Planatarni fascitis i petni trn

Plantarni fascitis je bolno stanje stopala koje je uzrokovano upalom tabanske opne koja obavija mišiće ovog dela stopala.

Sama plantarna fascija u stvari je široki ligament koji se pruža sa donje strane stopala i to od petne kosti, pa sve do prstiju. Njena je funkcija održavanje koštanih svodova stopala.

Kod intenzivnih fizičkih aktivnosti koje uključuju dugo trčanje, dugo hodanje ili kod dužeg stajanja, uz pomoć neadekvatne obuće ili neke druge predispozicije, može doći i do upale tog istog ligamenta. Češće se upala događa na njenom pripoju za petnu kost, pa je i sam bol lociran u predelu pete, a sama plantarna fascija može isijavati prema unutrašnjoj ili prednjoj strani stopala.

Petni trn se javlja kao posledica taloženja kalcijimovih soli. Naslage kalcijuma formiraju koštano izbočenje na donjoj strani petne kosti. Proces taloženja kalcijuma traje po nekoliko meseci. Ćelije koje formiraju kosti postepeno migriraju do mesta koje je učestalo izloženo pritisku ili mikrotraumama i tu akumuliraju kalcijum kako bi zaštitile tkivo koje se tu nalazi. On se formira usled prevelikog opterećenja mišića stopala i ligamenata, istezanja palntarne fascije ili kontinuiranog cepanja membrane koja oblaže petnu kost.

Deformiteti stopala utiču na kompletno zdravlje

Stopalo je završni deo donjeg ekstremiteta. Treba biti statički dovoljno čvrsto da nosi celu težinu tela, a dinamički se mora prilagoditi podlozi tj. amortizovati udare o podlogu, omogućiti stajanje, hodanje i trčanje.

Stopalo se sastoji od 26 kostiju povezano međusobno čvrstim ligamentima i osigurano jakim dugim i kratkim mišićima. Tokom stajanja i hodanja stopalo ima 3 uporišne tačke: petu i 2 tačke na 1.i 5 metatarzalnoj kosti (ispod palca i malog prsta).

Prvo formiranje svodova počinje sa ustajanjem i hodom deteta, a potpuno jasno se izvajaju u drugoj godini života.

Šta utiče da stopala budu zdrava?

Statiku kukova i svodova stopala održava oblik kostiju i snažni ligamentarni aparat. Mišići stopala održavaju funkcionalno normalan oblik i elastičnost stopala. Dok je muskulatura funkcionalno dobra, dok postoji koordinacija rada mišića a time i funkcionalna ravnoteža, dotle je i oblik stopala normalan. Kad mišići popuste usled bolesti, povrede, preopterećenosti, neadekvatne obuće, stopala popuste.

Kako i zašto se vrši pregled stopala?

Pregled stopala počinje pregledom čitavog tela upoređujući posebno levu i desnu stranu. Niz smetnji u kičmi, kukovima i kolenima može uticati na smetnje u stopalima.

Anamneza mora biti opširna, posebno u pogledu bolova, zamora, grčeva, oticanja. Pri pregledu stopala posmatramo boju kože, njenu napetost, traži se eventualni edem-otok. Pri palpaciji pratimo toplinu kože, puls, eventualnu atrofiju, fibrozne promene na mišićnom tkivu.

Oblik stopala ispituje se u sedećem položaju kada je stopalo neopterećeno i u stojećem kada je opterećeno.

Šta se može uočiti pregledom stopala? Koji su deformiteti stopala najčešći?

Deformitete stopala možemo podeliti na kongenitalne-urođene i stečene .

Stečeni statički deformiteti uzrokovani su načinom života, kretanja i rada savremenog čoveka.

Promene koje su nastale kod prelaza iz četvoronožnog načina kretanja u uspravni hod na dve noge, naročito su naglašene u predelu stopala koje je od pomoćnog organa za hvatanje postalo samostalni organ koji sada treba da u osigura stajanje i kretanje.

Dok je čovek hodao bos ili u sandalama stopalo se prilagodjavalo neravnomernostima podloge što je bitan funkcionalni podražaj za održavanje gipkosti i snage. Civilizacija sa asfaltnim ulicama, jednolično hodanje po ravnom, stajanje na poslu u industriji, privredi, bolnicama, školama, bankama, marketima dovelo je do niza štetnih posledica i deformacija koji se nazivaju statički.

Ne treba zanemariti ni gojaznost, preveliku težinu, odsustvo fizičke aktivnosti kao dodatne razloge statičkih deformiteta.

Izuzetno velik broj ljudi pati od deformiteta poznat pod nazivom ravna stopala. Ona nastaju kao izraz dispozicije izmedju snage stopala i opterećenja stopala. A razlikuju se: spuštena stopala od blago ravnog do teško ravnog stopala sa deformacijom koštanih delova.

Koje se smetnje javljaju kod ravnog stopala?

Zamaranje i osećaj težine i napetost u nogama, bol u stopalima, potkolenicama, natkolenicama kao i bol u donjem delu leđa, a često se pojavljuje i statički edem u stopalima.

Kako se tretiraju ravna stopala?

Naizmenične kupke pre spavanja po definisanom protokolu, kretanja u prirodu, leti biti što češće bos po travi ili pesku, korektivne vežbe za stopala, nošenje medicinske obuće, visina potpetice od 2 cm za muškarce, do 4 cm kod žena. Đon treba da je mekan i savitljiv, vrh cipela da je dovojlno širok i ima mesta da se prsti mogu micati. Špicasti uzani vrh cipele nabija prste jedan na drugi pa dolazimo do skraćivanja tetiva i prebacivanja prstiju jedan preko drugog, kurjih očiju, žuljeva i sl.

Treba posebno obratiti pažnju da đon cipela kod dečije obuće bude mekan i elastičan jer inače dolazi do oštećenja kratkih mišića tabana i ograničenja slobode u pokretima zglobova stopala.

Kod dece je jako važna i korektivna medicinska gimnastika, fiziološki neophodna i svrsishodno opravdana u podržavanju pravilnog rasta i razvoja.

Da li se deca sa ravnim stopalima mogu baviti sportom?

Mogu se baviti sportom koji jača snagu mišića, a ne dovodi do pogoršanja zbog premora ili povećane telesne težine. Poželjno je planinarenje, plivanje, a ne preporučuje se klizanje, voženja rolera, skokovi u dalj, trčanje maratona, kao ni dugi marševi.

Preporučuju se medicinski korektivni ulošci urađeni po meri individualno ili nošenje ortopedske obuće.

Pored ravnih stopala koji su jos česti deformiteti stopala?

Najčešće su prisutni petni trn, plantarni fascitis, ali daleko najveći broj ljudi pati od deformiteta Hallux valgus poznatiji u narodu kao čukalj.

Čukljevi su više prisutni kod ženske populacije (čak 90posto), ali i muškarci sa ravnim tabanima danas neretko dolaze sa istim problemom.

Unutrašnja strana donje polovine glave prve metatarzalne kosti izbačena je i na njoj se razvija ili sluzna kesa sa upalama ili se uvećava vezivno tkivo. Kako problem napreduje, položaj palca se sve vise krivi (nekada i do 90 stepeni), postaje rigidan i često se vremenom javlja artroza i jaki bolovi. Dolazi do pomeranja prstiju tako da palac može preći sledećeg preko prsta ili se podvući ispod njega. Nastanak čukljeva je u potpunosti medicinski objašnjen.

Simptomi: oštar probadajući bol u zglobu palca, bol u tabanu u delu ispod prvog i drugog prsta do palca, bol u korenu palca, tup pulsirajući bol u stopalima, bol u peti, nemogućnost da se obuje nijedna cipela usled upale i otečenosti zgloba palca. Takvi bolovi refleksno uzrokuju dalje bolove u kolenima, kukovima, donjem delu leđa.

Koje vrste terapija pomažu kod pojave čukljeva?

Primena različitih fizikalnih medicinskih procedura. One podrazumevaju neinvanzivne modele terapija. Jedan od njih koji se primenjuje u našem centru je medicinska akupresura i masaža stopala koju izvodi stručno lice. Ovom metodom se ublažavaju bolovi, upalni procesi a vremenom se prati i smanjivanje i promena oblika deformiteta palca i celog stopala. Pored rada na stopalima, neophodno je popraviti statiku i balans celog tela pa se u tu svrhu radi terapija za korekciju kičme i nogu. Metod je neinvanzivan i podstiče telo na samoisceljenje i potpunu regulaciju preko nervnog i hormonalnog sistema sve do kompletne korekcije koštano zglobnog sistema. Pored terapija u centru, neophodno je primeniti kućni protokol sa kupkama i korektivnim vežbama za mišiće palca i celog stopala. Savetuju se pažljivo odabrane cipele od meke kože sa obaveznom potpeticom od 2-4cm, nikako ravna obuća! Kao dodatnu terapiju uvek preporučujemo izradu korektivnih uložaka urađene individualno po meri.

O operacionoj indikaciji postoje najrazličitiji stavovi. Postoji veliki broj različitih vrsta operacija. Ja sam pristalica neinvanzivnih metoda koje mogu pomoći čoveku da sam SEBI pomogne i zaustavi proces pogoršanja. Ukoliko je proces poodmakao, operacija može biti konačno rešenje uz uvek naglašenu priču o posledicama i postoperativnom toku koji traži svoje vreme radi potpunog oporavka – objašnjava Aleksandra Maksimović.

 • Visoke potpetice su tajno žensko oružje. U njima se osećamo zavodljivo, moćno i samouvereno. U njima noge izgledaju duže i lepše… ali ponekad znaju i da zabole. Šta se dešava kada se na našem “tajnom ...

 • Dolezeći prvi put u ordinaciju Aleksandre Maksimović ljudi su obično sumnjičavi. Žele da reše problem i muku koju im zadaju čukljevi, ali žele lečenje čukljeva bez operacije. Podignu jednu obrvu i pit...

 • Aleksandra Maksimović, Master strukovni terapeut, Master Bowen Terapeut, refleksoterapeut iz centra Alvita plus objašnjava nam šta su čukljevi. U eri novih tehnologija kada svet vrtoglavom brzinom pro...

OBAVEŠTENJE
Prva Škola za lečenje čukljeva

Nakon 10 godina intenzivnog rada u centru Balans Medika, i hiljade pacijenata, obaveštavam vas o pripremi prve Škole za rad na čukljevima!

0638140454

info@alvitaplus.rs

www.alvitaplus.rs

Stručni tim na čelu sa Aleksandrom Maksimović, Magistar fizioterapeut, Master Bowen Terapeut, refleksoterapeut.

Kongresi su mesta  gde možete čuti novine u oblasti koja vas zanima. AllMax koncept sam predstavila na stručnom skupu fizioterapeuta u Skopju zajedno sa kolegama iz bivše Jugoslavije. Bilo je inspirišuće čuti kako sa istim žarom prenose inovacije u fizioterapiji na svom jeziku. Slično, ali ne isto. Dovoljno da se pažnja pooštri i usmeri na temu. Naučna statistika koju sam predstavila daje nam kredibilitet da ovaj koncept nudimo kao podlogu za šire edukacije fizioterapeuta na fakultetima.Trend u svetu je inovativno udruživanje fizioterapije sa manuelnim tehnikama. Alvita plus ide u korak sa talasom inovacije u službi najbolje zdravstvene usluge sa idejom da se ovo znanje proširi van granica Srbije.

Terapija protiv bola

Šta je BOWEN tehnika?

Bowen tehnika je jedno od vodećih otkrića 21. veka.
Predstavlja holističku terapiju koja resetuje telo na način da samo sebe leči!

Naše telo ima sposobnost da se samo leči, od onog trenutka kada se postigne potpuno opuštanje, što i Bowen filozofija dokazuje.

Kako se to postiže?

Bowen tehnika je sasvim nov koncept rada na ljudskom telu i kao takva nije izvedena iz bilo koje druge metode fizikaIne teraplje, pa ni u jednoj njih nije čak ni slična. Bowen tehnika podrazumeva nežne pokrete na određenim tačkama pomoću kojih se budi naš unutrašnji lekar koji podstiče I započinje proces samolečenja. Rezultati mogu biti doista izuzetni, čak i posle prvog tretmana, dok će telo sebe nastaviti da samo leči i tokom narednih nekoliko dana.

Terapija za svakoga

Bowen se može primenjivati u svim starosnim dobima. Ne koristi snagu terapeuta. Terapeut nežnom pokretima omogućava telu da pokrene sopstvenu energiju samoizlečenja.

Bowen tehnika pruža izuzetnu relaksaciju sportistima, trudnicama i osobama sa posebnim potrebama. Ona se telom bavi na hemijskom, mentalnom, fizičkom i emocionalnom planu.

Bowen tehnika daje pozitivne rezultate kod sledećih bolesti:

Akutnih neuroloških i psiho-somatskih bolesti;
bolesti zglobova i mišića;
sportskih povreda svih vrsta;
stresa, depresije, hroničnog premora;
alergija i poremećaja auto imunog sistema;
neuroloških poremećaja, Parkinsonove bolesti, moždanog udara;
glavobolje, migrenoznog bola,
nesanice, anksioznosti,
hormonalnog disbalansa, menstrualnog bola,
bola u leđima, išijasa, krive kičme;
fibromialgie,
poremećaja cirkulacije;
bola u leđima tokom trudnoće;
grčeva kod beba…

Saznaj više o Bowen tehnici

Lečenje čukljeva bez operacije

Napisala Jelena Milić @poezija_proza_iz_duse

Zakažite Vaš termin

error: Sadržaj je zaštićen!!