bol u palcu

Bol u palcu i zglobu upozorava na čukljeve

Nekim damama je potreban samo pedikir da bi se izule i ponosno prošetala zavodljiva stopala, a nekima ništa ne može da prikrije bočne izrasline, čukljeve, na koje upozoravaju upravo bol u palcu i zglobu. Ipak, iako na prvi mah vide samo estetski, čukljevi su više medicinski problem koji je potrebno lečiti. I to najmanje zbog sandala i papuča.

Zapravo, viši fiziotarapeut Aleksandra Maksimović kaže da je problem čukljeva uzročno posledično vezan za deformitet kičme. Takođe, ove promene mogu biti nasledne ili stečene.

Baletanke su najgora obuća

Skroz ravna obuća, posebno nekvalitetne baletanke, bez uložaka su najgori izbor obuće. Podjedanko negativno deluju na kičmu i stopala i visoke potpetice, uska i tesna obuća.

Idealne su cipele sa štiklom od dva do četiri santimetra, prostojno široke koje ne stežu. Čim se pojavi bol u palcu ili srednjem delu stopala, nekad i pritisak oko skočnog zgloba, potrebno je reagovati. Kada i kod najmanjih simptoma potražite pomoć, mnogo ćete lakše da se izlečite.

Problem nošenja neudobne obuće može biti bitan faktor u nastanku čukljeva, ali mnogo više doprinosi loše držanje tela i navike koje smo stekli tokom života.

Objašnjava Aleksandra Maksimović, koja svoje klijente tretira Bowen tehnikom i Refleksologijom.

Nežnim pokretima ona, kaže, budi „unutrašnjeg lekara“, moć samoiceljenja koju ima svako, vraća se statika tela i normalno držanje. Sve to je samo preduslov da nimalo prijatne izbočine, najčešće sa unutrašnje strane stopala, nestanu.

Fizičke vežbe ne mogu trajno da reše problem statike tela. One mogu da pomognu, ali da bi se rešio ovaj problem potreban je složeniji terapijski pristup. Da biste pomogli svojim stopalima, osim udobne obuće i da hodate bosi, kružite stopalima, i radite ciljane vežbe palcem.

Šta je Bowen tehnika?

Bowen tehnika je sasvim nov koncept rada na ljudskom telu i kao takva nije izvedena iz bilo koje druge metode fizikalne teraplje, pa ni u jednoj njih nije čak ni slična. Bowen tretman se sastoji od nežnih pokreta palčevima i ostalim prstima ruku preko mišićnog i vezivnog tkiva, bilo preko gole kože, bilo preko lagane odeće. Ovim se pokretima šalju poruke ka nervnom sistemu i natrag priziva ranije pohranjena ćeljiska memorija o njihovom preferiranom opuštenom i uravnoteženom dobrom osećanju. Kroz čitavu se sesiju prave česte pauze koje telu pružaju dovoljno vremena da odgovarajuće reaguje i da započne proces izlečenja. Prvi rezultati se vide posle 5-6 tretmana, a koliko je kome potrebno da reši problem je individualna stvar.

Neko ima čukljeve 30 godina i oni ne mogu da nestanu za dva meseca. Neko želi da samo otkloni bol, pa je zadovoljan i prvim poboljšanjima. Ima ljudi koji kroz ove tretmane ojačavaju svoje telo, podižu opštu kondiciju i snagu i sami određuju ritam dolaženja.

Kliknite ovde da saznate više o programu lečenja čukljeva.

Govori za portal „Žena“ Aleksandra Maksimović, viši fizioterapeut, Bowen i reflekso terapeut.

Izvor: Portal ŽenaZakažite Vaš termin

error: Sadržaj je zaštićen!!