deformitet stopala

Deformitet stopala i kičme – Kako ih sprečiti?

Visoke potpetice su tajno žensko oružje. U njima se osećamo zavodljivo, moćno i samouvereno. U njima noge izgledaju duže i lepše… ali ponekad znaju i da zabole. Šta se dešava kada se na našem “tajnom oružju” pojave nimalo lepe bolne kvrge pored palca, pa divne letnje sandale više nisu u prvom planu vec bol koji iritantno ukazuje na deformitet stopala.

Sve više je žena koje se žale na bolove u stopalima usled bolne kvrge pored palca-tzv. čukljeva. Razlog za ovaj sve učestaliji problem pored naslednog faktora, ravnih stopala, je i nošenje neudobne uske obuce na visokim potpeticama. Ukoliko veći deo dana provodimo u takvoj obući naša stopala trpe veliki pritisak, nemoćna da promena položaj kako bi postigla komfor, ostaju skupljena a usled toga nastaju bolovi, crvenilo, trnjenje palca a ti bolovi se dalje prenose na celo telo. Lekari upozoravaju da potpetice više od 3 cm štete zdravlju i doprinose nastanku bolova u stopalu, peti, prstima, listovima, kolenima, kukovima, pa čak i leđima i vratu.

Kliknite ovde da saznate više o programu lečenja čukljeva.

DANAK VISOKIM POTPETICAMA

U vrelim danima pripadnice lepšeg pola obično nose elegantne uske sandale sa visokim potpeticama i kaišićima koji stežu stopalo. Posle nekoliko sati, međutim, noge oteknu, javlja se bol koji se prenosi na kolena, leđa, pa čak i vrat.

U letnjem periodu nije bitno negovati stopala samo kod pedikira već je potrebno uraditi nekoliko jutarnjih vežbi kako bi izbegli otok i bol u nogama u toku dana. Za vežbanje vam je potrebno desetak minuta ukoliko svaku vežbu ponovite petnaest puta.

Kada se probudite, istežite stopala gore-dole, dalje savijajte sve prste, zatim stopala uvrćite na spoljašnju i unutrašnju stranu. Kraj vežbe završite kružnim okretanjem stopala na desnu, a potom na levu stranu – savetuje Aleksandra Maksimović, viši fizioterapeut i boven terapeut.Zakažite Vaš termin

error: Sadržaj je zaštićen!!