Emocionalna dijagnostika

Emocionalna dijagnostika

Emocionalna dijagnostika je suštinski važna u prepoznavanju bolesti i tegoba koje nas muče.

Koliko ste puta danas sebi rekli: Ma ne, ne zaslužujem ovo, nisam ja na tom nivou! Ili pak: Sigurno nećes ti da mi kažeš! Znam dobro šta je za mene prihvatljivo, a šta ne! Ili radije preuzimate odgovornost za druge ne čekajuci da stvari odu pogrešnim tokom: Ma pusti, ja ću to! Dok tebe sačekam, izgubiću i vreme i živce!

I tako malo po malo ulazimo u nesvesne emocionalne programe koji nas neosetno uvlače u paukovu mrežu.

A kada nas neko pita da li smo svesni da grešku ponavljamo non-stop i da upadamo sve dublje u nesvesni obrazac samoponištavanja, odlučno negiramo. To svakako nisam ja. Umem da prepoznam dokle je stvarna granica. A da li je tako?

Pored redovnih zdravih navika, trebalo bi da uvedemo još jednu, mnogo zahtevniju i iskreniju: Emocionalnu higijenu!

Davno sam upoznala ženu koja mi je objasnila kako je pobedila rak zeluca emocionalnom disciplinom i rutinom zasnovanoj na kineskoj kuhinji. Treći energetski centar trazi red, organizaciju, hrabrost, ali i svest o tome koliko vredimo.

U sebi je prepoznala momente kada je kroz život išla sa kompleksima više i niže vrednosti. Momente ubrzane angažovanosti na poslu smenjivala je nesnosnom lenjošcu da započne dan. Polako je primetila da gubi volju da nastavi takvim tempom. U mužu nije pronalizala podršku. Naprotiv, otišao je sa mlađom koleginicom.

Život je počeo da joj se gadi pa je primetila da počinje da izbegava ljude. Stidela se, misleći da svi upiru prstom u nju obeleženom kao jadnom i odbačenom.

Sve dok nije došla u susret sa kineskom kuhinjom, medicinom i disciplinom.

Po jasnim upsustvima kineskog kuvara, brižljivo su birali sastojke za obede, pa su tako obedi postali obredi gde se meditacija kombinovala sa ukusnim zalogajima povezujući disciplinu i zadovoljstvo.

Naučila je da vrednuje sebe i da prepozna emocionalne toxine koji su vrebali u svakom trenutku da zaposednu neosvešćeni trenutak.

Odlučila je da nastavi da živi, oslanjajući se na svoje izbore i prioritete. Odjednom se otvorila lista želja koje su u njoj probudile plamen života.

Započela je sa kursevima kaligrafije u 70.godini i otkrila radost tišine, meditacije i kreativnosti! U jednom trenutku je tren prerastao u vecnost zadovoljstva.

Naše emocije su naša hrana i naš najveći lek! Želja da budemo dobro, zdravi, zadovoljni mogu da pomere planine i od nemogućeg da učine moguće, dostupno i verovatno!

Hajde da odlučimo da budemo zdravi, srećni, da promenimo rutinu u zdrave navike i da umesto apoteka imamo bašte pune svežih namirnica!

Naucimo da svaka ćelija našeg tela pored zdrave hrane traži i zdrave pozitvne emocije. Svojim svesnim izborima odagnajmo emocionalne taloge, pročistimo ih lakoćom i ljubavlju u sebi i za sve. Neka ovaj život bude obeležen prepoznavanjem vrednosti koje nam pripadaju bez ograničenja i uslovljavanja.

Biram život, ljubav, mir… i delim to sa tobom!

Danas biram da se hranim zdravo. U mentalnoj tišini za doručak odlučno uzimam voće sa jasnim izborima – užina je obojena kreativnošću i optimizmom; ručak ću obilno začiniti hrabrošću, a popodne uz čaj kolačiće ću zasladiti empatijom. Za laku večeru uneću malo kalorija, ali puno duhovnosti i intuicije, jer zdrave emocije su duševna hrana koja leči sve teskobe.Zakažite Vaš termin

error: Sadržaj je zaštićen!!