Stopalo iz drugog ugla

Čovekovo stopalo ostavlja otisak na stazama – dobar ili loš – on je taj koji bira po slobodnoj volji. Ali i obrnuto, stopalo nosi znak obavljenog hoda – dobrog ili lošeg. Ova činjenica može da objasni obrede pranja nogu koji su zapravo obredi očišćenja od svega lošeg učinjenog ili pomišljenog.

Ako dakle ja – Gospodin i Učitelj – vama oprah noge, treba da i vi jedni drugima perete noge. Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih. Zaista, zaista, kažem vam: nije sluga veći od gospodara niti poslanik od onoga koji ga posla. Ako to znate, blago vama budete li tako i činili!“ (Iv 13, 14-17).

Grčki filozof i apostol, Dionisije Areopagit piše da su stopala anđela – slika njihove brzine i onog snažnog i večnog kretanja koje ih nosi prema božanskim stvarima; zato nam ih je teologija predstavila sa krilima na stopalima.

Verski tekstovi andjele opisuju kao izuzetno sjajno svetlo koje podseca na plamen vatre. Svaki Seraphim ima šest krila, u parovima koji služe za različite namere: koriste dva krila za pokrivanje njihovih lica (štiti ih od preplavljene sile gledanjem direktno u Boga), dva krila koja pokrivaju stopala (simbolišu njihovo ponizno poštovanje Boga), i dva krila koja lete oko Božijeg prestola na nebu (predstavljaju slobodu i radost usled obozavanja Boga)

Prema Polu Dilu fracuskom psihologu,koji je razradio metodologiju introspektivne analize i psihologije motivacije, stopalo je simbol snage i duše, pošto je uporište uspravnog položaja koji je karakterističan za čoveka. Arhetip stopala kao simbol snage odnosno slabosti duše mogu se videti u slici ranjivog stopala – Ahilova peta se i danas koristi kao izraz za nezaštićeno mesto i slabu tačku, ili u slici hromog Hefesta koji u najboljoj nameri da pomiri zavadjene roditelje, doživljava da ga razgnevljeni Zevs baci sa Olimpa; u oba slučaja stopala predstavljaju izoblicenu sliku snage koja se pretvara u slabost.

Oblik stopala otkriva nam karakter osobe koja ih nosi sa ponosom ili stidom.

U kom obliku se pronalazite?

tipovi stopala

  1. Egipatsko-esteta, osetljiva na nepravdu, poštuje hijerarhiju, obazriva, odgovorna;
  2. Tibetansko-stabilna, voli kontakt sa prirodom, konkretna, stoji čvrsto na zemlji, osoba na koju se može osloniti, tvrdoglava, mudra;
  3. Rimsko-radoznala, voli onostrano, ume da se nosi sa izazovima, ključna reč – ljubav i zadovoljstvo;
  4. Grčko-posebni talenti, dobri u biznisu, komunikatvni, vole društvo i da budu u centru pažnje.

Pošto je stopalo oslonac tela u hodu, afrička plemena smatraju da je ono pre svega simbol osnove i izraz za pojam vlast, poglavice i kralja. Međutim, podrazumeva i pojam porekla. Stopalo označava i kraj jer u hodu kretanje uvek počinje i završava stopalom. Kao početak tela suprotstavlja se glavi koja je njegov završetak. Taj početak je zanemaren i zlostavljan ali glava ništa ne može bez stopala. To je način da se istakne zavisnost božanskog čoveka od običnog čoveka.

I ne zaboravite:

Stopalo u šetnji od sat vremena svakodnevno napravi 15 000 koraka i podstakne rad 250 000 znojnih žlezda. Sastavljeno je od 26 kostiju, 33 zgloba, 107 ligamenata, 19 mišića i preko 7000 nervnih zavšetaka.

U tekstu su korišćeni delovi iz Rečnika simobola i Novog Zaveta.Zakažite Vaš termin

error: Sadržaj je zaštićen!!