40 pravila ljubavi po Rumiju

Mevlana Dželaludin Rumi, jedan od najvećih svetskih pesnika – persijski mistik i sufi majstor koji živi i danas svojom aktivnom rečju kao i pre osam vekova.

Poruke od srca srcu ne zastarevaju već dobijaju na snazi ojačane iskustvom.

Trideset i treće pravilo: Iako svako na ovome svetu teži postići nešto i postati neko, samo da sve to ostavi iza sebe nakon smrti, vi se usmerite na vrhunsko stanje samospoznaje i nevezanosti. Svoj život živite lako. Puni smo, ali ne zbog dekoracije koja je spolja. Jednako tako, kroz život idemo ne zbog toga što nastojimo postići, već zbog svesnosti o Bogu.

Trideset i četvrto pravilo: Prepustiti se ne znači biti slab ili pasivan. Prepuštanje ne dovodi do fatalizma ili odustajanja. Upravo je suprotno. Istinska se moć stiče prepuštanjem onoj moći koja dolazi iznutra. Oni koji se prepuste božanskoj esenciji života živeće u nepomućenoj smirenosti i miru čak i kada se celi svet trese.

Trideset i peto pravilo: Na ovome svetu ne vodi nas korak dalje ono što je slično i uredno, već očite suprotnosti. A sve suprotnosti univerzuma nalaze se u svakome od nas. Stoga se vernik treba susresti s nevernikom u sebi. A nevernik treba upoznati tihog vernika koji je u njemu. Sve do dana dok neko ne dostigne nivo savršenog ljudskog bića, vera je postepeni proces i to takav kojemu treba svoja prividna suprotnost – sumnja.Trideset i šesto pravilo: Ovaj svet je stvoren prema načelu reciprociteta. Ni kapljica dobrote, ni zrnce zlobe ne ostaje neuzvraćeno. Neka vas ne plaše zavere, prevare ni manipulacije drugih ljudi. Ako vam je neko postavio zamku, setite se da iza svega stoji Bog. On je najveći majstor zavere. Ni list ne padne sa grane bez božjeg znanja. Jednostavno i potpuno veruj u to.

Trideset i sedmo pravilo: Bog je pažljiv časovničar. Njegov je red toliko precizan da se sve na svetu događa u pravo vreme. Ni minutu kasnije, ni minutu ranije. I za svakoga, bez izuzetka, taj sat je potpuno tačan.

Trideset i osmo pravilo: Nikada nije prekasno zapitati se: “Jesam li spreman promeniti život koji živim? Jesam li spreman iznutra se promeniti?” Ni jedan dan vašeg života nije jednak danu koji mu je prethodio. Svakog trenutka, sa svakim novim udahom, trebamo se neprestano iznova obnavljati. Postoji samo jedan način da se rodimo za novi život: umreti pre smrti.

Trideset i deveto pravilo: Život bez ljubavi nije proživljen život. Ne pitajte se kakvu vrstu ljubavi da tražite: duhovnu ili materijalnu, božansku ili svetovnu… Podele samo dovode do novih podela. Ljubav nema etiketa, nema definicija. To je što jeste – čista i jednostavna. Ljubav je voda života. A osoba koja ljubi je vatrena duša. Univerzum se drukčije okreće kada vatra voli vodu.

Četrdeseto pravilo: Iako se delovi menjaju, celina uvek ostaje ista. Na mesto svakog lopova koji napusti ovaj svet, rađa se novi. A svaku dobru osobu koja ode, zameni nova. Ništa ne ostaje isto, a istovremeno se ništa zapravo ne menja. Za svakog probuđenog koji napusti ovo smrtno telo – novi probuđeni se negde rodi.Zakažite Vaš termin

error: Sadržaj je zaštićen!!