Yoga za decu

Yoga za decu

Yoga – operativno znanje

Yoga se danas prepoznaje kao disciplina za održavanje duševnog, duhovnog i mišićnog balansa. Razni praktičari sa različitim kapacitetima pristupaju ovom učenju, svako u ideji da to radi na najbolji način.

Postizanje duševnog mira je blagoslov koji proističe iz kombinacije pokreta, osvešćenog disanja i umirujućeg ambijenta. Kontrola usidrenog trenutka sa jasnoćom namere oblikuje vreme izdvojeno za trening.

Yoga je prenos znanja, ne fizičke discipline. I najveći rezultati se postižu u radu „jedan na jedan“. Interakcija između učitelja i praktičara je nit koja povezuje dva bića sa istom namerom. Da rastu, napreduju, sazrevaju i prepoznaju svrhu „bića“. To je trenutak kada zajednčiki udah markira prostor koji oboje dele prepoznajući da je njihov ritam – ritam disanja cele Planete.

U yogi se lako prepoznaje snaga namere jer vibrira u pogledu vežbača kao vatra svesti. I vešti učitelj svojom vatrom oplemenjuje pogled neveštog vežbača, vraćajući ga iskonskim pokretima na nivou duše.

Yoga nas uči veštini prepoznavanja svoje fleksibilnosti prema životu i svim njegvoim iskustvima. Savladavanje krutosti ne odnosi se na skraćene neupotrebljivane mišiće, već dela kojih se stidimo da proživimo. Punoćom udaha i jasno usmerene pažnje na pokret osvetlićemo grč koji se zadržao u trenutku slabosti i koji je kao takav zarobio emociju u mišiću. Zato je yoga umeće operativnog pokreta, koji dozvoljava da se telo vrati na prvobitni obrazac, a koji smo zaboravili. Ovde smo da živimo ljubav i slobodu jer tako možemo dostići apsolutni mir i životnu istinu.

Yoga za decu

Yoga za decu održava telo deteta zdravim i fleksibililnim, čisti um i razvija intuiciju, pospešuje pažnju i pamćenje.

Ako posmatramo igru dece, možemo primetiti da ona spontano izvode pokrete koji asociraju na životinje i njihove kretnje. Kada bismo pratili i oponašali sve te kretnje koje dete učini tokom svog dinamičnog dana, iznenadili bismo se sa kojom lakoćom se deca kreću, a nama te kretnje predstavljaju napor jer ne nastaju kao deo tog spontanog ritma tela.

Telo poseduje prirodnu inteligenciju i ono nam šalje impulse koje mi sprovodimo kao pokret, kretanje. Deca spontano ulaze iz jednog položaja u drugi i tako uspostavljaju ravnotežu. Napeti mišići se opuštaju, zgrčeni istežu, kratak dah se produbljuje, sa lakoćom.

Ovakva ravnoteža se uspostavlja sve dok dete ne uključimo u obrazovni proces, što vodi sedelačkom stilu zivota. U našoj kulturi, u savremenom dobu, dete pre ili kasnije prestaje da se igra na podu, da skače po jastucima, prevrće se poput talasa… i vremenom postaje statično.

Dok odrasli yogu prihvataju putem razuma, deca je doživljavaju neposredno i samim tim yoga se njima otkriva i na više načina im koristi. Deca primaju mnoštvo informacija, a nisu u stanju sve da razumeju, pa ona to iskazuju kroz svoje ponašanje i pokrete tela. Yoga može da im pomogne da sve to kanališu na pravilan način i razviju se u zdrave i pozitivne ličnosti.

Predlog vežbe za ovu nedelju:

Predlažem za početak da se spustite sa detetom na pod, da produžite vreme zimskog raspusta i odvezete se biciklom…

Iz ležećeg položaja, leđima udobno smeštenim na prostirku, privucite kolena grudima. Osetite ovaj kontakt butina i grudi, udahnite i spontano privucite kolena ka grudima, izdišući sav umor. Sa pažnjom na disanje, ponovite ovaj pokret nekoliko puta osećajući kako se leđa i lopatice u kontaktu sa tlom opuštaju. Nakon nekoliko serija udaha i izdaha dozvolite sebi trenutak mirovanja i usmerite pažnju na karlicu i kukove koji su u ovom položaju potpuno rasterećeni. Kad osetite trenutak za pokret, ispružite naizmenično jednu nogu, pa drugu praveći svojim kretnjama krugove, poput vožnje bicikla. Dogovorite se ko će povesti kroz ovu vožnju i pratite ritam kretanja onog ko vodi, poštujte pauze i zaustavljanja u divnom krajoliku. Bodrite dete da vam priča kuda se vozite, iznenadićete se kakvo putovanje vas očekuje.

GLAVNE KORISTI YOGE ZA DECU

  • RAZVIJA MOTORIKU – različiti pokreti razvijaju fleksibilnost, snagu i ravnotežu;
  • PRAVILNO DRŽANJE TELA – mišići leđa jačaju i kičma se razvija pravilno;
  • PRAVILNO DISANJE – deca uče da pravilno dišu i proširuju kapacitet pluća;
  • PSIHIČKI RAZVOJ – deca postaju uravnoteženija;
  • RAZVIJANJE SVESTI O ČULIMA – otkrivaju kako da bolje koriste svoja čula;
  • EMOCIONALNI RAZVOJ – otkrivaju svoja osećanja i uče da uživaju u njima;
  • JAČANJE SAMOPOUZDANJA – vežbanjem deca postaju sigurnija u sebe;
  • KREATIVNOST – razvijaju maštu, spontanost i originalnost.

Autorke teksta: Nataša Delić i Aleksandra MaksimovićZakažite Vaš termin

error: Sadržaj je zaštićen!!