anatomija stopala

Anatomija stopala

Da li ste znali da stopalo u sebi sadrzi 26 kostiju, 33 zgloba, 107 ligamenata, 24 mišića i mnoštvo nervnih završetaka?

Jedini je deo tela koji je u stalnom kontaktu sa podlogom, bilo u stojećem, sedećem ili ležećem položaju.

Da bi čovek mogao da obavlja osnovne motoričke funkcije potrebne su mu zdrave noge i stopala. Za takvu akciju potrebni su jaki antigravitacioni mišići koji se svakodnevno suprotstvaljaju silama prirode obezebeđujući uspravan i dostojanstven hod.

Kosti su u stopalima poređane u strukturu nalik nekoj sakaralnoj građevini iz drevnih civilizacija. Uglavljenje preko sitnih faseta petne i skočne kosti, nadovezuje se na kockastu, kubastu, kuneiforme kosti kao i kosti metatarzusa i prstiju. Kao grube cigle nepredvivog oblika, mobilnost dobijaju insercijom 33 zgloba među kojima je 20 pokretnih. Ligamenti kao ulari od jakih materijala, obezbeđuju da se sve održava stabilnim i mobilnim u isto vreme.

Zdrav oslonac podrazumeva korišćenje uravnoteženog pritiska na posebne delove stopala koji su predviđeni da obezbede stabilan vertikalan stav celog tela. Tri uporišne tačke oslonca preko kojih se stopalo oslanja tokom stajanja i hoda se nalaze na jastučićima ispod palca i petog prsta kao i centra pete. One podstiču pravilan angažman lukova u stopalu.

  1. Uzdužni unutrašnji (medijalni) luk
  2. Uzdužni spoljašnji (lateralni) luk
  3. Poprečni (transverzalni) luk

Lukovi u našem telu predstavljaju federe koji nam omogućavaju laganu pokretljivost tokom hodanja, trčanja, stajanja i svih fzičkih aktivnosti koje obavljamo tokom života. Njihova slabost donosi nam veoma učestao problem ravnih stopala.

Od ukupno 24 mišića koji obuhvataju stopalo, 12 je površinskih, a 12 dubokih. Ovi mišići zavise od naše inicijative da se krećemo, stojimo, trčimo ili plešemo. Ako smo pak pasivni, namećemo im konstantni pritisak ukalupljenom salonkom, tesnom kopačkom, baletskom cipelom, gojzericom. Setite se toga svaki put kada odete u teretanu da protegnete i zategnete željene mišice tražeći od tela perfekciju.

Na stopalu se nalazi i 12 energetskih meridijana. 6 Zang-Yin meridijana i 6 Fu-Yang medridijana.

YANG organi su „organi proizvođači“. Oni primaju „sirovine“ – elemente stvaranja i prerađuju ih u „životnu energiju“. Nakon toga ova energija cirkuliše telom kroz različite energetske kanale, od kojih su neki delovi predstavljeni na ljudskoj koži u obliku lanaca bioaktivnih tačaka.

YIN organi su “organi za skladištenje” – slezina i gušterača, pluća, bubrezi i srce, koji služe za obnavljanje energetskih rezervi i njihovo akumuliranje u telu. Oni prerađuju unesenu hranu i akumuliraju deo kako bi stvorili biološki aktivnu rezervu. Zdravlje organizma zavisi od funkcionalne ravnoteže YIN i YANG energetskog potencijala.

Na stopalima se nalazi 5 glavnih nerava (grane išijadikusa) odgovornih za različite senzacije u vidu bolova, golicanja, prijatnosti. Nervi su izgrađeni od nervnih vlakana koja su grupisna u snopove a oni su pak obmotani mijelinskim omotacem koji je njihova veza sa centralom -mozgom i kičmenom moždinom. Između nervnih snopova prolaze krvni sudovi koji ih ishranjuju (nervni sistem je najveći potrošač glukoze i kiseonika). Pritisak na njih, njihova degeneracija ili fizički prekid, dovešće do gubitka osećaja u datom segmentu ali i izostanka pokreta. Konstantan pritisak na njih, vremenom dovodi do njhovog zadebljanja, upale i oslabljensoti pa se u terapiji ne bira način za brzo uklanjanje bola.

Stopala traže slobodu:

Slobodu pokreta, komotnu obuću bez pritiska, cipele od prirodnih materijala za nesmetanu cirkulaciju vazduha, direktnu konekciju sa prirodnim zemljinim naelektrisanjem, besprekornu higijenu, prijatnu masažu, adekvatnu ishranu.

Ne zaboravite da su u porastu oboljenja stopala: giht, reumatoidni artritis, dijabetično stopalo, Hallux Valgus, urođeni deformiteti stopala. Statistički gledano, broj ovih oboljenja je u konstantnom porastu negovanjem loših navika a njihova sanacija svodi se na upotrebu kortikosteroida, citostatika, hirurgiju.

U okviru škole refleksologije pozabavićemo se ovim detaljima u cilju podizanja svesti o važnosti uloge stopala u svakodnevnom životu. Stimulacija refleksnih zona na stopalu pomaže u održavanju zdravlja celog tela aktivacijom samolečenja. Poznavanje njihovog rasporeda na stopalu je primarna tema naše škole ali i njihova anatomska strukutura, patologije stopala, akupunkturni meridijani, upotreba eteričnih ulja za različita emocionalna stanja i sl.

i kao što bi pevao Sergej:

Ja ne mogu i neću nikada
Zaboraviti tvoja stopala
Što gazila su preko srca mog
Od bola ranjenog…Zakažite Vaš termin

error: Sadržaj je zaštićen!!