čukljevi posle operacije

Zašto se čukljevi posle operacije vraćaju?

Hallux Valgus je najčešći deformitet stopala koji više pogađa žensku populaciju i to posle 40 godine. Usled slabljenja muskulature celog tela remeti se sveukupna postura, pa se u tom periodu pacijenti uveliko žale na bolove u leđima, kukovima, stopalima. Rad za kompjuterom krivi naša leđa u stranu koju vise koristimo, ruka je više aktivna, a vratni deo leđa je u konstantnoj povijenosti napred. Hronični bolovi su postali deo svakodnevnice, na njih ne obraćamo pažnju dok ne prerastu sve granice izdrzljivosti.

Kliknite ovde da saznate više: Lečenje čukljeva bez operacije

Prirodna krivina kičme usled konstantnog sedenja se isparavlja, karlica pomera unapred, kolena stradaju od prevelikog opterecenja, a stopala trpe. Spolja posmatrano izgledamo kao urolana palačinka koja je izgubila svežinu. Stalo nam je da budemo što duže u dobroj kondiciji, redovno vežbamo, zdravo se hranimo, shvatili smo da od nas samih zavisi koliko ćemo biti zdravi. Naše telo zahteva redovnu negu -kao što zaljubljnik u automobile redovno kontroliše i prati stanje svojih kola mi bi trebalo da negujemo svoje telo spolja i iznutra.

U odabiru obuće, često se povodimo poslednjim modnim trendovima želeci da se uklopimo bojom i oblikom cipela sa drugima. Koliko nam to stvarno odgovara, dobicemo kao odgovor kroz nekoliko dana nošenja takve obuće. Uzani vrh, sav preko čuklja, previsoka peta, veštački materijal, sve to pada u vodu ako je to cipela iz vaših snova i uklapa se u ideju o savršenoj kombinaciji sa haljinom i tašnom za posebnu priliku. Posle intenzivnog bola i upaljenog i crvenog palca – pojava velike kvrge sa njegove spoljašnje strane često nas unezveri brzinom kojom se pojavila i pokvarila izgled stopala. Kako se to odjednom stvorilo? Pa do skoro je sve bilo normalno!

Da li to stvarno zelite?

Nakon hijlade žena koje su, u potrazi za rešenjem svojih bolnih i otečenih stopala, rešenje pronašle u kombnovanim tehnikama koje radim, usuđujem se da potvrdim njihovu efikasnost. Nijedna tehnika nije 100 posto uspešna, ni operacija, ni fizikalna, ni razne ortoze, ni ulošci, ni čajevi, ni masaže, kiropraktike… I izmedju ovih hiljadu žena je toliko razlika u obliku i kvalitetu čukljeva da je nemoguće naparaviti isti model terapija koji bi bio uspešan za sve.

Kliknite ovde da saznate više: Lečenje čukljeva bez operacije

Iz tog razloga se u ortopediji koristi veliki broj različitih operacija za korekciju čukljeva. Godine starosti su važne u izboru terapija jer mlađi organizmi bolje podnose oprovak. Ali to nije dovoljno da bi mogli pričati o uspešnosti rehabilitacije. Neko ih ima od rođenja, neko ih je dobio za par meseci nošenja neudobne obuće, neko ima loše držanje – pokvario se oslonac na stopala, neko se intenzivno bavi sportom koji zahteva čvrstu grubu obuću, neko ima ravna stopala…

Neki su čukljevi koštani, neki hrskavičavi, ponegde je u pitanju burzitis, negde se podvukao artritis.

Operacija moze biti rešenje kada je statika toliko narušena da ometa normalan hod i stajanje.Ukoliko je estetika prvi zahtev za operacijom – i to računamo kao prioritet. Mnogim ženama je važno da im stopala budu uska, nežna i lepa. Ali ako ste rođene sa širokim stopalom i celo vaše telo se razvijalo sa takvom genetičkom matricom, šta možete očekivati posle operacije? Koliko dugo će vaša kičma moći da se održi na nogama sa užom osnovom?

Zatvorite oči i natren otputujte u Dubai. Nailazite na najvišu zgradu – Burdž Kalifu. Baza joj je široka i postepeno kako se penje u visinu postaje sve uža i uža. Najjači vetrovi ne mogu joj ništa, jer je jaka i odupire se najvišoj sili. A da li bi opstala da su joj temelji uski, da je situacija obrnuta? Zamislite da temelj uzan a vrh glomazan? Koliko bi opstala?

Kliknite ovde da saznate više: Lečenje čukljeva bez operacije

Stopala su temelj našeg tela

Ako je iz nekog razloga telo počelo da proizvodi čukljeve, znači da postoji dobar razlog za to!

U držanju ravnoteže stopala igraju ključnu ulogu. Kriva kičma, isturena karlica, ravna stopala, pokvarila su siguran oslonac i stopala moraju da reaguju. Telo je programirano da štiti sebe.

Čukljevi nam obezbeđuju siguran oslonac. Amortizuju sve abnormalnosti u držanju tela. Ako ih odstarnite jednim hirurškim zahvatom, narušićete stabilnost celog tela. Na tako nestabilnim osnovama teško je održati težinu, pa je zato oprovak dugačak i postepen. A kako bi se zaštitilo od novih nestabilnih situacija, telo će početi ponovo da proširuje svoju bazu praveći nove čukljeve. Živo telo sa savršenim algoritmima programirano je da dugo opstaje. Sasecite mu korenje i zapitajte se šta će se desiti.

Možda rešenje može biti u postepenoj korekciji držanja tela, instrukciji da se usvoje nove sheme hoda i stajanja. Preoblikovanje unutrašnje strukuture stopala, sa korektivnim vežbama bi moglo da donese vidljivi rezultat. Mozda bi i neka manipulativna tehnika na telu mogla da preuredi poredak mišića na telu?

Mozda.

Vreme će pokazati koliko su pionirski poduhvati podržani u cilju poboljšanja kvaliteta zdravlja čoveka.

Za sada se moramo osloniti na pretpostavke, ali i čeličnu volju, neoborivi optimizam i empatiju.

Kliknite ovde da saznate više: Lečenje čukljeva bez operacijeZakažite Vaš termin

error: Sadržaj je zaštićen!!