Kako pravilno raditi za kompjuterom?

Nepravilan položaj kod sedenja pred kompjuterom može ugroziti vaše zdravlje!

Veliki deo života provodimo sedeći, naročito u ovo doba kompjutera, pa je bitno naučiti pravilno sedeti. Jedna od najčešćih grešaka koje radimo kad sedimo je da se pokušavamo smestiti na sredinu stolice.

Danas provodimo mnogo vremena sedeći pred kompjuterom ili televizorom – aktivnost kroz koju loše držanje može uticati na celokupno zdravlje.

Kad govorimo o zdravlju, pravilno držanje tela je u vrhu prioriteta. Važno je koliko i pravilna ishrana, vežbanje ili kvalitetan san. Neprirodno držanje tela može uzrokovati bolove u vratu, ramenima, leđima i glavobolje te negativno uticati na funkcionisanje probavnog, nervnog, plućnog i kardiovaskularnog sistema.Vremenom kod takvih osoba prisutna je izrazena nervoza i odsustvo pažnje, što posledično dovodi do poremećaja koncentracije, a to svakako izaziva umanjenje nase radne sposobnosti i učinak.

Danas ljudi provode više vremena pred računarima nego pre 20 godina. Upravo zato evo nekoliko saveta kako se pravilno držati pred računarom na poslu, u školi ili kod kuće:

1. Poduprite leđa

Da li stolica na kojoj sedite dovoljno podržava vaš lumbalni deo kičme? Naslonjač bi trebao pratiti prirodnu liniju vaših leđa, naročito donjeg dela, popunjavajući prazninu između leđa i naslonjača. Ovo vam pomaže izbeći dodatni pritisak na kičmu i sačuvati pravilno držanje kod sedenja.

Adekvatna podrška donjeg dela leđa pomaže u sprečavanju zamaranja mišića, koje kod mnogih uzrokuje naginjanje glave i gornjeg dela leđa previše prema napred ili spuštanje i pogrbljenost. Uz dobru podršku donjeg dela leđa, leđni mišići oko kičmenog stuba su opušteni, a kičma može biti uspravna, u prirodnom položaju.

2. Ugodan položaj nogu

Radi veće udobnosti, odložite sve stvari koje se nalaze ispod stola kako bi mogli bez poteškoća da pomerate noge. Stopala bi trebalo da budu na podu ili na hoklici.

3. Na dohvat ruke

Sedite dovoljno blizu tastature kako bi sprečili istezanje, ali opet dovoljno daleko kako bi izbegli pogrbljeno držanje. Predmete koje često koristite držite što bliže telu.

4. Opuštena ramena i ruke

Smestite tastaturu i miš tako da vam budu u visini laktova. Ramena bi trebala biti opuštena, glava uspravna, a ruke smeštene uz telo. Dok kucate, smestite tastaturu u sredinu ispred sebe, sa mišem u blizini.

5. Položaj šake i prstiju

Zglob neka vam bude ravan dok kucate ili koristite miša. Izbegavajte savijanje zglobova prema gore, dole ili na stranu. Regulišite položaj tastature, kako bi vam položaj zgloba bio ugodan i ravan. Kucajte sa rukama i zglobovima uzdignutim iznad tastature, tako da možete koristiti celu ruku kako bi dohvatili udaljenije tipke, umesto da istežete prste. Prsti neka vam budu opušteni dok kucate ili koristite miša.

Izbegavajte držanje olovke ili nečeg drugog u rukama dok kucate ili koristite miša. U pauzama između pisanja opustite prste i ruke tako da ih stavite na ravnu podlogu.

Nežno držite miša, a kod pomicanja koristite celu ruku, a ne samo zglob. Odaberite miša koji odgovara veličini i obliku vaše šake kako bi smanjili naprezanje zglobova.

6. Smanjite naginjanje i okretanje vrata

Smestite ekran ravno ispred sebe. Koristite li pri radu više dokumente nego tastaturu, smestite ih direktno ispred sebe, a monitor stavite malo sa strane.

Kako bi pravilno smestili zaslon, sednite udobno u stolicu, zatvorite oči i opustite se. Zatim ih polako otvorite. Tamo gde vam se pogled prvo usmeri postavite sredinu zaslona. Po potrebi podignite zaslon na stalak ili ga podmetnite knjigama.

7. Uzmite kratak predah,pravite ceste pauze

Pauza pomaže vašem telu da se oporavi od neke aktivnosti. Dužina i učestalost vaših pauza zavise o vrsti posla koju radite. Prestanak obavljanja posla i opuštanje je jedan oblik pauze, no postoje i drugi načini. Na primer, samo promenite zadatak koji obavljate: umesto sedenja, ustanite dok telefonirate, jer to može pomoći nekim mišićima da se opuste, dok će drugi biti aktivni.Setite se da u predahu uradite par laganih vezbi,uvek započinjući sa protezanjem. Pomoći će ukoliko blago pomerate glavu bočno u jednu pa u drugu stranu naizmenično, kao i lagano odručivanje rukama kako bi potpuno otvorili grudni koš. Takodje rotirajte cela ledja naizmenično u jednu pa u drugu stranu. Steknite naviku da započnete vezbanje u sedećem položaju kako bi olakšali vašim ledjima napor koji pravite sedeći dugo u jednom položaju.

Loše držanje, poput „pogrbljenosti“ za vrijeme sedenja pred kompjuterom, u kombinaciji sa slabim trbušnim mišićima, može dovesti do abnormalne zakrivljenosti kičmenog stuba. Ovaj savijeni oblik polagano isteže leđne ligamente i s vremenom kičmeni diskovi se degenerišu. U početku bol nestaje čim se dignete i malo prošećete, no nakon par meseci bol ne prestaje koliko god se vi šetali. Popravite držanje i upamtite da vam zdravi stil života može pomoći u obavljanju svakodnevnih poslova, uključujući vreme koje provedete pred računarom.Zakažite Vaš termin

error: Sadržaj je zaštićen!!