masaža stopala

Masažom stopala do zdravlja

Najbolji lekovi su u nama, samo treba probuditi uspavanog unutrašnjeg lekara. Jedna od starih, kod nas pomalo zaboravljenih metoda, refleksologija ili terapeutska masaža stopala, na jednostavan i bezbolan način, pomaže da se bez lekova osećamo bolje i budemo zdravi. O čemu je zapravo reč?

Mapa svih organa u ljudskom telu veoma precizno je preslikana na stopalima, dlanovima i ušnim školjkama. Stimulacijom tih tačaka može da se utvrdi koji organi ne rade kako treba ili imaju manjak energije, i da im se, kroz odgovarajuće nervne završetke (na ovim mapama), pošalje signal da se probude i uspostave ravnotežu.

– Na prvom refleksološkom tretmanu pacijent dobija preciznu dijagnostiku celog tela i terapiju – objašnjava Aleksandra Maksimović, viši fizioterapeut, Boven terapeut, energolekar i refleksolog.

– Refleksolog može da utvrdi da li je otkriveni problem akutni ili hronični. Kada zaključimo gde su bolne tačke, a bol je znak da nešto nije kako treba, blagom masažom ih stimulišemo. Reflekoslogija je tehnika gde pritiskom na određenu tačku šalje se informacija u određeni organ preko refleksnog luka u kičmenoj moždini i direktno utiče na simpatički nervni sistem. Kao i u drugim stimulativnim tehnikama budi se unutrašnji sistem zaceljenja, jer se telo dovodi u ravnotežu, ističe naš sagovornik.

Blaga masaža traje onoliko koliko traje bol na stopalu, a kada se bol smanji i nestane možete da budete sigurni da je dobro odrađena stimulacija organa.

– Ova tehnika može da pomogne pacijentima koji imaju: kijavicu, upalu sinusa, astmatične napade, sportske povrede, migrene, glavobolje, ciste na jajnicima, kamen u bubregu, bol zbog napada žuči. Pozitivno utiče na psihička stanja, može da odagna depresiju i podigne raspoloženje, otklanja hronični umor, jer se stimulacijom tačaka podstiče cirkulacija i rad svih organa. Savršen je izbor za lečenje hemoroida, a čak može i da deluje i na gluvoću, objašnjava Aleksandra Maksimović.

Može da pomogne i da se lakše prilagodite na toplije dane. Simptomi prolećnog umora, koje svi manje ili više osećaju, javljaju se kao normalna posledica prelaska organizma iz zimskog režima rada u topliji, prolećni. Uglavnom su to otečene potkolenice, stopala i zglobovi, težak korak, neraspoloženje.

– Masažom stopala pomažemo da se dreniraju otečene noge, cirkulacija se ubrzava, osoba je puna energije, snažna, bolje vidi, nema glavbolje. A sve ovo možemo da se postigne samo na jednom refleksološkom tretmanu.
Tretman traje 60 minuta, masažu mogu da dopune i neka eterična ulja koja mogu da pospeše cirkulaciju i pozitivno utiču na opšte stanje pacijenta. Prvi efekat posle tretmana je osećaj pune bešike što je zapravo dokaz da se celo telo razdrmalo, probudila cirkulacija, limfa, a otoci nestaju. Tabani bride, osećate se puni energije, a ovo dobro raspoloženje može da potraje 2-3 dana.

– Reflekoslogija je ujedno precizna dijagnostička metoda koja omogućava da se neke promene u telu uoče u početnom stadijumu. Recimo, problem koji se uoči ultra-zvukom, zapravo je nastajao 5-6 godina. Kada refleksološki otkrijete energetski deficit nekog organa, započinjete preventivno lečenje.

Mada se refleksološki tretmani uglavnom rade na stopalima, jer su površinski veća od šaka i ušnih školjki, u hitnim slučajevima, terapeuti biraju brži put.

– U hitnim slučajevima, kao prva pomoć su nam tačke na šakama. Ako vidite da je neko u predinfarktnom stanju, odradićemo par tačaka na šakama i sprečiti infarkt. Pritisak na tačke traje par sekundi.

PRIJA I DECI

Refleksologija može da pomogne i deci, čak i bebama, koje izuzetno dobro reaguju na tretman. Ne koristi se isti pritisak na tačke kao odraslima, ali ne postoji starosna granica za primenu ove tehnike. U dečjem uzrastu ovom metodom mogu da se leče upale sinusa, problem sa kičmom, ili da, ako je dete palo, povredilo prst, pomoću tački na stopalu sprečite stvaranje hematoma i otoka, a da pri tom ne dirate povređeno mesto. Čak i ako se tretman ne uradi odmah, kada daje najbolje rezultate, primenom refleksologije se ubrzava vreme oporavka.

UPOZORENJE

Refleksologija se ne radi: trudnicama, osobama koje imaju jako visoku temperaturu, povrede sa unutrašnjim krvarenjem, trombozu vena, onkološkim pacijentima i onima kojima je ugrađen pejsmejker.

U BROJKAMA

U svakom stopalu nalazi se:

 • 26 kostiju;
 • 107 ligamenata;
 • 34 zgloba;
 • 21 mišić;
 • više od 70.000 nervnih završetaka, ali moderan način života (obuća, betonski pločnici po kojima hodamo) znatno umanjuju prirodni uticaj na senzornu funkciju stopala;
 • oko 90 odsto ljudi ima probleme sa stopalima;
 • dnevno napravimo 8.000 do 10.000 koraka;
 • prosečno u životu pređemo 128.000 km (tri kruga oko Ekvatora).

POMAŽE U LEČENJU…

 • astme, bronhitisa, prehlade, kijavice, kašlja, upale sinusa
 • povišenog krvnog pritiska, dijabetesa
 • poremećaja u cirkulaciji, hemoroida
 • glavobolje, migrene, iscrpljenosti organizma
 • upale debelog creva, smetnji u probavnom sistemu
 • gastritisa, čira na želucu, kamena u bubregu
 • problema u menstrualnom ciklusu, menopauzi i policističnih jajnika

ISKUSTVA IZ SVETA

– U Japanu uz pauzu za ručak obavezna je i pauza za refleksološki tretman. Svi majstori kung-fua, karatea i drugih borilačkih veština započinju dan stimulacijom tela preko stopala, šaka, ušiju. U Holandiji se refleksologijom rade tretmani ozbiljnih bolesti, recimo multipla skleroza. Oni su uporni, strpljivi i istrajni. Potrebno je godinu dana da bi se videli rezultati. Tretman se radi jednom nedeljno ili jednom u 10 dana, ali daju rezultate, objašnjava naš sagovornik.

Intervju sa Aleksandrom Maksimović iz 2011. godine.
Napisao: B. Laćarak
Izvor: Bilje i zdravljeZakažite Vaš termin

error: Sadržaj je zaštićen!!